Hetty Site

Nasi

‘Is het goed dat ik straks nog een keer bij jullie kan aanschuiven?’ Gerhard kwam even aan na de voetbal om verslag uit te brengen en een praatje. Judith gaat een lang weekend met Lieve naar Ibiza. Het is een hele tijd niet gebeurd dat hij zomaar bij ons kwam eten.
‘Toen kwam het: Ik heb al lang geen nasi meer geproefd…’
‘Nou dan maken we dat toch… We eten zelf niet vaak meer de nasi zoals we die vroeger maakten’, zei ik.
Wim reageerde meteen: ’Dat is geen nasi zoals jij dat maakt’. Tja… afgekeurd dus. Ik weet het wel. Ik gooi er altijd een zak wokgroente door om aan de nodige vitamientjes te komen.
Vroeger maakten we elk weekend bijna nasi. Vaak deed Wim dat en daar zat dan de echte zelfgemaakte pindasaus bij. Volgens mij ook met een extra schepje sambal.
Het recept kwam nog van Tonny’s moeder.
We maakten het ook altijd als we bezoek kregen. Zo kwam vader Hein eens naar Hengelo met tante Gerritje. Hij had haar blijkbaar verteld dat het bij ons vaak nasi werd en daar was ze benieuwd naar. Laten we dat weekend eens wat anders op tafel gezet hebben voor de afwisseling! Vond ze best jammer. Later hebben we het weer goed gemaakt.
Nu zou er dus ter ere van Gerhard weer eens echte nasi gemaakt worden.
‘Weet jij nog hoe we die pindasaus maakten?’, vroeg Wim. Zolang hebben we het dus niet gehad. Natuurlijk, zoiets vergeet je toch niet.
‘Uitjes fruiten, water met pindakaas om en om toevoegen, beetje azijn, beetje suiker, beetje sambal. Roeren maar! Kan niet mislukken.’
Ik maakte zo’n grote pan met de echte van der Kolk nasi dat we er twee dagen van konden eten. Ja… goedgekeurd door Gerhard èn …Wim.