Eigenlijk werd de achterkant van het schrift van opa Hendrik wat hij gebruikte voor zijn scheikunde les op de Landbouwwintercursus. Op 8 pagina’s werden de grondbeginselen van de organische scheikunde uit de doeken gedaan.
Heel in het kort:
Over vetten en zuren, Koolhydraten en Proteïnen en Fermenten.
Daarna een onderzoek op eiwitstoffen. Een lesje: Het ruwe eiwit wordt gevonden door de stikstof te vermenigvuldigen met 6 ¼.
Hierbij wordt vermeld:
In jong weidegras bestaat het ruwe eiwit uit 73% eiwit en 27% amiden
In jonge ronde klaver 68% eiwit en 32% amide
In aardappelen 55% eiwit en 45 % amiden
En in mangelwortels 36% eiwit en 64% amiden
Ook nog dat scheikundige verschijnselen worden veroorzaakt door micro-organismen.
Verder nog aantekeningen over steriliseren en pasteuriseren.
En verder in het kort: Gistingsverschijnselen, Vergaan( verrotten), Nitrificatie, Denitrificatie, Superfosfaat en Verweringsverschijnselen,
Dan Absorptie van Kalium en Ammonium, van Natrium, Calcium en Magnesium. En dan nog aantekeningen over absorptie van fosforzuur
Allemaal en nog veel meer voor een boer begin 1900…
Foto: kijk eens naar die mooie hoofdletters!