Hetty Site

Opa Hendrik van de Jaeger 6 Scheikunde

Eigenlijk werd de achterkant van het schrift van opa Hendrik wat hij gebruikte voor zijn scheikunde les op de Landbouwwintercursus. Op 8 pagina’s werden de grondbeginselen van de organische scheikunde uit de doeken gedaan.

Heel in het kort:

Over vetten en zuren, Koolhydraten en Proteïnen en Fermenten.

Daarna een onderzoek op eiwitstoffen. Een lesje: Het ruwe eiwit wordt gevonden door de stikstof te vermenigvuldigen met 6 ¼.

Hierbij wordt vermeld:

In jong weidegras bestaat het ruwe eiwit uit 73% eiwit en 27% amiden

In jonge ronde klaver 68% eiwit en 32% amide

In aardappelen 55% eiwit en 45 % amiden

En in mangelwortels 36% eiwit en 64% amiden

Ook nog dat scheikundige verschijnselen worden veroorzaakt door micro-organismen.

Verder nog aantekeningen over steriliseren en pasteuriseren.

En verder in het kort: Gistingsverschijnselen, Vergaan( verrotten), Nitrificatie, Denitrificatie, Superfosfaat en Verweringsverschijnselen,

Dan Absorptie van Kalium en Ammonium, van Natrium, Calcium en Magnesium. En dan nog aantekeningen over absorptie van fosforzuur

Allemaal en nog veel meer voor een boer begin 1900

Foto: kijk eens naar die mooie hoofdletters!