Hetty Site

’t Zelle

[i]Een foto van de zondagse visite op De Boomgaard in 1954 of ’55, gemaakt door ome Sjoerd , dat kan niet missen. Waarschijnlijk is er hier een verjaardag te vieren. Aan de kleding te zien is het of opoe’s verjaardag op 23 september of die van Diny op 12 april. Opa’s verjaardag was in februari en die van de rest in de zomer, vandaar!
Opoe Bijenhof en opoe uut Mossel zitten gezusterlijk naast elkaar en de hele familie zit er omheen. Tante Hermien houdt opoe met beide handen vast.
Bovenaan zien we van links naar rechts: Gerke Aartsen, Mientje en Anneke Berenpas uit Mossel, Janneke Aartsen en ik.
Bij opa Bijenhof op schoot zit Johan Aartsen. opoe Bijenhof, Carin Aartsen, Opoe uut Mossel, Henk, Pa en Diny met daarachter mama die haar permanentje niet helemaal in bedwang heeft.[/i]

Opoe uut Mossel heette van haar meisjesnaam Gerbscheid. Ze had nog een paar broers en een jongere zuster, tante Toos, die diacones was in het Diaconesseziekenhuis in Arnhem. Ome Jan Gerbscheid woonde in de Veldhoek en de andere broer in Delden, beiden hadden een boerenbedrijf. En als ik het nu bedenk had ze nogal wat bezittingen. Op ’t Zelle had ze behoorlijke stukken grond, zelfs het boerderijtje waar Loman in woonde. Pa kreeg dat en had uiteindelijk meer grond op ’t Zelle dan bij huis. Er moest heel wat heen en weer gereden worden. Het voelde een beetje feestelijk wanneer in het voorjaar het jongvee naar de weilanden op ’t Zelle gebracht werden. De lastigste pinken werden achter aan de wagen geknoopt en de rest liep er achteraan. Wij als kinderen hadden de taak om ze aan te jagen. Met een tak in de hand liepen we mee en pietsten het jongvee aan dat niet door wilde lopen. Eerst ging het linksaf de Berkendiek op, bie-j de Kruusdiek rechtsaf en bij Groote Haar weer links richting Lenselink van ’t Spekop. Daarna door het wegje van Spekop naar ’t Helderboom en dan verder de zandweg af naar ’t Zelle. Wanneer je echt helemaal op het platteland wilt logeren moet je het eens bij ’t Helderboom proberen.
Door de ruilverkaveling heeft Johan nu bij de Boomgaard een aaneengesloten stuk grond gekregen en de grond op ’t Zelle is naar de baron van ’t Zelle gegaan.
Het is niet het enigste wat Johan aan het Zelle heeft overgehouden. Joke is er ook opgegroeid, op een boerderij vlakbij Huize ’t Zelle. Joke heeft dan wel de lagere school in Varssel bezocht en Johan in Vorden, maar op het Lindese feest waren ze beiden van de partij en sloeg de vonk over. Waar zo’n feestje al niet goed voor is.
De baron van ‘t Zelle is weer familie van van Dorth van ’t Medler en is zelf boer. Verder heeft ’t Zelle een bloeiend bedrijf dat sfeervolle huisjes op het landgoed verhuurt aan vakantiegasten.
Ook een aanrader voor wie uit een heel ander deel van Nederland komt en de sfeer van de Achterhoek eens wil proeven.