Hetty Site

Brieven uit Barchem

Veel oude brieven zijn bewaard gebleven in de Egginksfamilie. Dat is vooral te danken aan tante Jo, Hanna en Jantje. Ook de brieven die opa stuurde aan de zusjes Eggink van de Jaeger die als kloosterzuster hun leven invulling gaf zijn terug gekomen op de Boskamp. Samen met Peter die de lay out voor zijn rekening neemt hebben die verzamelde brieven een plekje gekregen in Brieven uit Barchem. In een leren mapje, kunstig in elkaar geknutseld, die ik nog van Joop in mijn bezit heb, zaten nog aardige brieven. Een ervan was mij niet zo opgevallen maar toen ik die nog eens nalas vond ik het toch heel bijzonder. Eén meisje die met haar ouders ondergedoken had gezeten in Barchem bij de Groot Nuelends op Top, stuurde een mooie kerstwens vanuit Amerika waar ze nu met haar eigen gezin woonde. Ze herinnerde zich nog de laatste kerst in de oorlog toen tante Jo er op haar eigen manier een echte kerst van maakte. De moeite waard om nog een plekje te zoeken in het boek dat nu bijna compleet is. Peter maakt er iets moois van. Dus… wie nog interesse heeft in dit bijzondere en eenmalige boek ‘Brieven uit Barchem’, kan zich nog aanmelden op hetty@hettysite.nl. De teller staat nu al op 30 stuks.

Brieven uit Barchem

Foto: 7 van de 10 kinderen van de Jager.

Het bundelen van de brieven uit Barchem begint vorm te krijgen. Het leuke is dat verschillende familieleden gaan zoeken naar nog wat bijzondere schrijfsels uit Barchem. Van nichtje Josien kreeg ik een erg mooi briefje toegestuurd dat ze kreeg naar aanleiding van haar verloving met Dolf in 1955. Natuurlijk ook hier weer mooie overpeinzingen van opa over verloving en huwelijk.
In de familie Eggink van De Jager is eveneens belangstelling. Ook vanuit de Amerikaanse neven en nichten werd er gereageerd. Ik vroeg al of ze wel Nederlands konden lezen, maar Emmy Eggink die nu op de Jager woont vertelde me dat de meeste kinderen van de geëmigreerde jongens van de Jager in Nederland geboren zijn. Twee Nederlandse ouders scheelt wel, al spreken ze het Achterhoeks beter dan het Nederlands, zo zei ze.
Er wordt door achterneef Wim nog gezocht naar extra brieven. Hoe leuk is dat.
Intussen heb ik met Peter Koers overleg over de kosten. Hij werkt voor een drukkerij in Zuid Duitsland en zorgt voor een mooi geheel, net als voor mijn andere boeken.
Het hangt een beetje af van het aantal pagina’s. Toch zal de prijs niet boven de 10 euro uitkomen, verwacht ik.
Wie nog iets heeft wat geschikt is om te delen… graag.
Scan het en mail het door naar wimhettyvdkolk@gmail.com.