Weblog2

Zaterdag, 11. Januari 2020 - 23:55 Uur
Van klompen tot kangaroos 24

Weer een berichtje uit Down Under. Ruud heeft het nieuwe jaar ingeluid met een partijtje zwemmen. Het was meer dan 35 graden en hij zocht een van de meren op in de buurt, Ready Lake. Er was een mooi groen grasveld bij met toiletvoorzieningen
Het was niet druk, er waren slechts 2 families.
En…. de zwemtest was positief. Met al het ijzer in z’n benen zonk hij niet en bleef drijven. Hij genoot ervan en probeerde alle zwemslagen uit.
Farm: 6 kalveren werden er nog geboren en hij zoekt 40 koeien uit om te verkopen.
Wegens de droogte en branden koopt hij nog meer hooi in. Afgelopen voorjaar is hij zuinig geweest met irrigatie water en kan zo in de herfst 100 ha bevloeien, normaal bevloeit hij 300 ha.

Ruud vertelt: Voor 2014 had mijn farm net als zijn buren door te bevloeien altijd groene weilanden rondom het huis en melkstal. (zomers 70 ha.)
Branden, grasbranden, daar dacht je niet aan. Ook was de farm begrensd met kanalen van het waterschap.
Maar in 2014 is alles veranderd. De kanalen zijn dicht gegooid, mijn irrigatiesloten zijn vervangen door grote buizen, 8km.
Ook de prijs van water heeft er toe geleid dat ik nu geen groene weilanden meer heb gedurende zomermaanden.
Wat nu nog staat is verdroogd en er is nu een risico dat het kan branden.
Verleden week rukte de Macorna brandweer uit. Ze gingen naar mijn buren, zo leek het vanwaar ik stond bij de melkstal.
Later, ik was klaar met melken, ging ik naar de brand. Het was bij Mick. Politie en 5 brandweerwagens uit de streek waren druk bezig met het blussen van een grasfire. Gelukkig weinig schade. Een stuk wei en een 100 m afrastering verbrand.
De volgende dag hoorde ik van Mick, dat de inspecteur van de brandweer verklaarde dat het was aan gestoken, de 2e tweede aangestoken brand in de omgeving...

Over de grote bosbranden vertelt Ruud dat Australië elke zomer bushfires heeft, veroorzaakt door mensen of door onweer. Het behoort bij de natuur van Australië. Sommige bomen en planten hebben de hitte van het vuur nodig om te ontkiemen.
De Aboriginals staken 40 000 jaar geleden al stukken in brand om zichzelf en dieren te beschermen tegen deze bushfires.
Deze huidige techniek noemen we back burningen.
Wij, Europese immigranten van de laatste 200 jaar, houden niet van branden. Met name de laatste jaren wordt dit minder gedaan. (politiek en de groenen)
Zoals het nu ervoor staat brandt er gemiddeld in Australië 280.000 ha af. Dit seizoen begon het al vroeg in september in Queensland. Nu zijn het al 3 miljoen ha en nog 2 zomermaanden te gaan
Er zijn al meer dan 2000 huizen verloren gegaan en 23 mensenlevens. Experts zeggen dat gezien de grootte van de branden dit erg goed is.
In 2009, Black Saterday in Victoria, verloren 200 mensen het leven. ‘s Middags begon een brand, het was 40 graden en met een hete harde noordenwind ging het met een ongelofelijke snelheid door een vallei. In enkele minuten zijn hele dorpen en 160 mensen verbrand.
Nu zijn de aantallen verloren vee, schapen en koeien, nog onbekend en zal wel weken duren voor men deze cijfers heeft. De schatting is 100000 stuks
De University of Sydney had uitgerekend dat men het verlies aan alle dieren, dat is van muizen,salamanders ,hagedissen,koala's, kangoeroes, possums en zo 1 biljoen zal zijn.
Cijfers zeggen niet veel totdat de tv camera een dorpje van 65 huizen laat zien. Volledig verbrand, net voor de Kerst in de ADELAIDE HILLS SA, geen mensenlevens.
Voor de kust van S A ligt het eiland genaamd Kangeroo eiland, de helft is afgebrand.
WA, Tas ,Qld, NSW en Vic hebben bushfires.
ABC tv houdt ons de hele dag 24 7 op hoogte wat en waar de branden zijn. En dan is er ook nog de rook in lucht. Op mijn farm ik heb ik de laatste 3 dagen slechts een 1 km zicht.
Canberra heeft al 2 biljoen $ beschikbaar gemaakt voor de wederopbouw van de verloren gebouwen, wegen en bruggen enz.
Maar toch word ik eigenlijk kwaad om die Political parties. Al 10 jaar lang lopen ze te vechten en er wordt niks gedaan. Australia wordt warmer en droger is de verwachting. Een alles omvattend langdurig 20 en 30 jarenplan is er niet.
Of deze grote bosbranden dan eindelijk een plan oplevert dat door alle partijen wordt ondertekend en de aankomende 10, 20 jaar wordt uitgevoerd, dat zie ik in 2020 nog niet gebeuren.

Ruud eindigt vaak met de opmerking dat we, en vooral ma Josien, zich geen zorgen over hem en zijn broer en familie daar hoeven te maken.

Woensdag, 8. Januari 2020 - 13:26 Uur
Raadsel

Ik kreeg een mooie foto toegestuurd van een opgewekt drietal dames, zonder bijschrift. Henk Braakhekke vertelt in foto's, ik meer in verhalen.

Eén gezicht kwam me enigszins bekend voor, maar de anderen niet. Daar word ik altijd zo nieuwsgierig van. Ik vroeg dus om een paar kanttekeningen.

Al gauw kreeg ik antwoord.
'Je moet even minstens 50 jaar terug in de tijd', schreef Henk. Hij dacht dat de rechtse dame mijn moeder was. Dat was ze niet. De middelste die me wel bekend voorkwam was de moeder van zijn vrouw Gerrie. Haar heb ik nog wel gekend.

De linker dame bleek Anna van de Hel te zijn, de zus van onze schooljuf van de Hel waar heel wat Vordenaren lezen van geleerd hebben, mijzelf incluis. Zij en haar zus Anna werden later buren van Pa en mama aan het Molenblick, later Pa en tante Gerritje.

Dus wie weet wie de vrouw aan de rechterkant is?

Woensdag, 25. December 2019 - 15:35 Uur
Kerst 1953

Die Kerst van 1953 hadden we op de Boomgaard geen kerstboom. Het was allemaal te spannend geweest. Moeder Coba was op het laatste moment toch naar het ziekenhuis gegaan voor de bevalling van ons broertje Johan. En dat was geen gemakkelijke gebleken. Maar hij was er, ‘10 pond en een ons’, zei mama achteraf met enige trots. Maar met een moeder in het ziekenhuis… nee geen kerstboom. Dat ging niet.
Daar had de buurt wat op gevonden. Ze vonden het sneu voor Diny en mij en zo gingen wij tweeën eerste kerstdag tegen de avond naar de buren Breukink. Daar stond een mooie kerstboom en de kaarsjes gingen aan. Echte kaarsjes nog. Zij hadden ook een opoe in huis die ons voorzag van lekkers en samen zongen we kerstliedjes bij die kerstboom. De kinderen Hans, Jan en Dicky waren net wat jonger dan wij. De jongste, Joke, was er dacht ik nog niet. Dat was echt kerst.
De tweede kerstdag gingen we tegen de avond naar de buren Lettink. Daar waren de kinderen Dick, Annie, Johan en Wim van onze leeftijd. De boom was mooi, de kaarsjes mochten aan en er was lekkers. Nee hier werd niet gezongen maar was het toch gezellig met elkaar.
Zo werd eergisteren de verjaardag van Johan op de Boomgaard gevierd. Het was heel gezellig vertelden ze. We hopen er met een volgende verjaardag weer bij te zijn. Joke is dan aan de beurt.

Intussen zit de eerste Kerstdag er weer op en ik moet zeggen dat het een mooie dag was. 's Morgens naar de Schepershof waar Wim, die voor het eerst na zijn hersteloperatie weer present was, met open armen ontvangen werd.
's Middags waren we uitgenodigd bij Jan en Ria die pas de 2e Kerstdag samen met hun hele gezin in Groningen bij elkaar komen. Wij brachten de mosterdsoep van Wim mee. Rick was er ook bij, die kon het lopend af. Al met al een ontspannen 1e Kerstdag.
Straks komen Gerhard en Judith deze kant op en .. ja ook Rick..

Foto: De bekende foto van een onderonsje van Johan met moeder Coba die de bussen aan het wassen is

Maandag, 23. December 2019 - 16:27 Uur
Van klompen tot kangaroos 23

Ruud is al net als andere mannen: Hoe gaat het met jullie? Met mij gaat het goed, is standaard. Maar daarna begint hij uit te pakken en krijgen we het nieuws uit noord Victoria uit de eerste hand:

Enkele korte puntjes.

Farm
Koeien staan nu op voerpad met de sunshelter. Ze krijgen een beetje klaverhooi, kuilgras en een beetje palm kernel meal( gemalen kokosnoten) De weilanden zijn kaal.
Ook krijgen ze in de melkstal, in de graanmix betaine. Dit helpt met de spijsvertering en helpt het ook met de hitte. Ze krijgen ook onbeperkt zout. Ik moet ze tevreden houden anders merk ik het in de melktank!

Kapster
Zoals altijd ga ik met regelmaat en zeker voor de Kerst naar kapper Frankie in Kerang.
Maar Frankie was er niet, wel een vervangster. Zij,de kapster, lijkt enorm op zangeres Dolly Parton.
Waar praat je met een Dolly Parton look a like over? Natuurlijk...over loslopend vee op de weg. Zij vertelde dat er midden op weg naar Pyramid Hill een kalf liep.
Zij was gestopt om het weer in de wei te doen, maar het kalf wist al hoe het in en uit de wei ging!
Ik vroeg haar: ‘Ken je de eigenaar?’
‘Nee, geen idee’.
Ik zei : ‘Hij zit in de kappersstoel voor je’!! Je had haar gezicht moeten zien, erg grappig.

Politie
De politie die een oogje in het zeil houdt op de jongens in Macorna hebben succes geboekt.
In de ochtend, Ik ‘vond’ een auto in de wegberm naast mijn brievenbus, versierd met de blauw witte (politie)slingers...geen nummerplaten enz.
Ach morgen rijden ze weer rond in een ander wrak. Zij hebben geen rijbewijs wegens drugs en alcohol.

De bosbranden
Via de TV worden we de gehele dag op de hoogte gehouden van alle bosbranden in Australië.
Met name in Sydney zitten ze nu al dagen in de rook.
Sinds augustus begon het in Qld.,maar wegens de droogte, wind en hoge temperaturen zijn er nu overal branden, de grootste in NSW. Miljoenen ha zijn verbrand. Aantal huizen is nu boven de 800. Ook veel wild life (koala’s) zijn gedood.
Zoals ik al zei Sydney is volledig omringd door branden.
Wat ook zo gevaarlijk maakt is dat de wind brandende schors van de gumtrees kilometers ‘vliegt’ en tot 10 km verderop de boel opnieuw in brand zet.
(feitje: sommige gumtrees hebben hittebrand, nodig om het zaad te laten ontkiemen.)
De vrijwillige brandweer is nu dus al weken bezig met blussen, ook sommige brandweermannen stonden ergens te blussen, niet wetend dat hun eigen huis in rook op gaat.
Hier op mijn farm is het uitzicht beperkt tot 3,4 km. De lucht is grijzig ik ruik geen rook. Normaal heb ik duidelijk 20 km uitzicht. Ik zelf denk dat we de branden zullen houden tot april. Grootste kans dat we dan voldoende regen krijgen om alles uit te krijgen. 10 mm regen helpt, maar dooft niet alles
(gemiddelde dagtemperaturen jan. febr. en maart 30+)
Ik zie het net op TV dat er 2 jonge mannen verongelukt zijn van de vrijwillige brandweer
De brandweerwagen ging over de kop door een omgevallen boom! Erg triest.
Sinds augustus heeft het nu 12 mensenlevens gekost.

Sport
Australia en NZ hebben gezamenlijk een bid gemaakt voor de WK vrouwen voetbal 2023.
Mochten jullie de oranje vrouwen op de voet volgen, je bent van harte welkom om bij mij te komen in 2023. Hopelijk kan je ook een beetje liefde meebrengen voor de Mathilda’s!

TENNIS
De Australië open wordt leuk.
De nummer 1 Ashley Barty heeft een hoge verwachting om het goed te doen.
Cricket
De wedstrijd in Canberra werd halverwege afgelast. Wegens de rook van de bosbranden konden de spelers de witte bal niet meer goed zien.

Laatste: De foto
Jaren geleden werd de post in de streek bezorgd door een vrouwelijke postbode.
Bij Australië Post gebruikten ze toen de populaire Honda 110 bike’s voor het bezorgen van de post.
(Was ook mijn eerste farmbike)
De wegen waren toen onverhard. In weer en wind bracht zij de post rond op deze bike.
Met haar overlijden jaren geleden, (ouderdom)hebben de boeren uit de omgeving haar bike op een hoge paal gezet langs de kant van de weg, als een eerbetoon aan hun trouwe postbezorgster!!
Nu met Kerst zit Santa Claus erop.Vrijdag, 20. December 2019 - 21:29 Uur
Ute

Ruud was snel met het beantwoorden van mijn mail. Ik had immers nog nooit van een ute gehoord.
Hij stuurde meteen een foto van zijn ute, een Ford Ranger met de gerepareerde squad bike. Deze had een kapotte as. Volgens Ruud is de Ute (utility) eigenlijk een Australische uitvinding. Toen de eerste auto’s uit kwamen wilden de boeren een auto waar de familie op zondag mee naar de kerk kon gaan maar ook op maandag het vee naar de markt kon brengen.
Voor zijn eerste Ute had had hij een Stock crate zodat hij ook koeien kon vervoeren. Dat werd weer googelen en ik kwam op een soort vrachtauto met aanhanger.
Ik denk dat we hier en in de USA en Canada de Ute een Pick up truck noemen.

Oudere bijdrage

Aanmelden