Weblog2

Dinsdag, 12. November 2019 - 16:01 Uur
Ook deze twee

Ook deze twee kunnen er wat van. Hier is de familie paraat op mijn verjaardag in 2007. Waar blijft de tijd.
Mooie herinneringen

Maandag, 11. November 2019 - 11:41 Uur
Moeder Siet

De laatste 8 jaar van haar leven, vanaf haar 90e, woonde moeder Siet in Zorgcentrum De Bongerd.
Haar korte geheugen begon minder te worden, maar veel van vroeger bleef helder en zo had je altijd wel een gespreksonderwerp. Ze oefende steeds op de namen van haar kinderen en kleinkinderen.
Haar karakter veranderde niet, zoals altijd was ze in voor een grapje. Zo was het altijd plezierig om bij haar op bezoek te gaan.

Zondag, 3. November 2019 - 13:24 Uur
Van klompen tot kangaroos 15

Eindelijk weer nieuws van neef Ruud uit Victoria, Australië.Het is daar al flink voorjaar en druk druk! Ruud heeft me bij zijn eigen familie gevoegd met de mailwisseling en het is erg leuk om te lezen hoe het hem in dat verre Australië vergaat. Hij deelt zijn onderwerpen goed in. Is handig om zo te lezen.


Eerst iets over me zelf, dan de streek en dan mijn farm.

- Met mijn nieuwe heupen gaat het zo goed, ik ’vergeet’ gewoon dat het niet mijn eigen heupen zijn. Ik doe alles weer. Het is eigenlijk fantastisch met de huidige wetenschap.
De kg dat ik ben aangekomen afgelopen winter ben ik dit voorjaar al weer kwijt, ondanks dat ik veel eet.. Maar dat gebeurt elk voorjaar.

De streek.
Het weerbureau BOM, heeft het goed voorspeld. Afgelopen 2 maanden weinig of geen regen gehad met koude nachten. De grond droogde niet snel uit, maar de grasgroei viel tegen.
Ook het waterschap, dat bepaalt hoeveel water ze kunnen geven begon erg voorzichtig met 15%. voor irrigatie. Elke 14 dagen bekijken ze dit. Nu op 1 nov. zitten we op 42%.
Door deze omstandigheden hebben de meesten melkveehouders geen gras meer
Ook hebben ze geen hooi of kuilgras kunnen maken en zij kopen nu alles in.
Enkele cijfers.
- 400 melkveehouders zijn ermee gestopt.
- De totale melkproductie voor noord Victoria is nu gehalveerd. Een gemiddelde bedrijf molk 375 koeien in 2018.
- Toch is Victoria niet slecht af. Er is ontzettend veel hooi op de markt met ons klimaat in Noord Victoria. Wij zijn eerst met hooi, de rest van Victoria komt in nov, dec. Overal verwacht men grote oogsten. Hoewel de prijzen lager zijn dan deze winter, is het een grote kostenpost om alles te moeten aankopen.
- Ook water kan je kopen of verkopen. In aug was dit $500 /ml. Nu is dit $950./ml. Niet te betalen voor melkveehouders.

Mijn farm.
- In velen opzichten mijn farm is anders dan de rest van de streek.
De farm doet nog steeds aan seizoen afkalven,180 hebben er gekalfd.
Heeft ook een groter waterrecht, waardoor ik wel kan irrigeren.
De loonwerker heeft voor mijn 2 keer gemaaid en gekuild op 15 sept en30 okt.(afgelopen zondag.) 500 ton onder plastic.
In herfst zaai ik altijd een3 jarig grassoort. Het gaat zomers wel dood en is duurder, maar 1jarige groeit niet meer na 1 nov.
Gisteren heeft de streek 13 mm regen gekregen, mijn farmgras blijft nu groeien en ik verwacht nu minstens 200 ton, voordat het dood gaat. Dit wordt in zomermaanden afgegraasd door mijn jongvee.
Voor andere boeren kwam de regen te laat en hebben er niet veel aan, behalve natuurlijk voor de regenwatertank, drinkwater..
- Afkalven met de oude koeien ging erg goed. Maar met de vaarzen ontzettend slecht.
Ik moet 20 jaar terug gaan. Dat was het laatste slechte seizoen toen had ik Murray Grey stieren gebruikt. Daarna Jersey stieren.
Dit seizoen kalfden ze af met WAGYU stieren..... Dit is een Japanse vleesstier.
Ik krijg $300 per vaars of stier kalf op7 dagen oud. Voor jersey kalveren$15-.
De helft had hulp nodig met zeer slechte uitkomsten.
Op 10 nov gaan de stieren weer bij de vaarzen. Nieuwe Jersey stieren gekocht!!
De melkmachine, vacuümpomp had ook last van ouderdom, slijtage en moest vervangen worden.
De nieuwe maakt minder lawaai en door een beter vacuüm gaat het melken en wassen veel sneller.
Grappig, de melkkoeien misten de eerste 2 dagen de ,’muziek ‘(lawaai) bij het melken en liepen niet uit zich zelf de melkstal in. Ik moest ze in de melkstal drijven.
Alle koeien ,ook de nieuwe vaarzen lopen zelf de melkstal in. Soms lopen ze te hard wat ook niet goed is voor de ,’stallgates’, die kunnen dan niet open.
- Nog iets over hooi.
Een buurman Garry kwam langs en bood mij zijn hooi aan.
GARRY heeft ook een andere farm op100 km afstand en heeft die volledig ingezaaid .
Hij heeft geen vertrouwen in dat anderen hem willen betalen voor zijn hooi. Toch kreeg hij veel telefoon voor dit hooi.
Ik heb gezegd, ik neem alles wat je zelf niet wil houden.. Of dit hooi al gebaald is voor de regen, van gisteren weet ik niet. Ik hoor het wel van hem.
Trouwens ik heb ook 10 ha hooi op de grond liggen, de buren balen dit wel deze week.
- Laatste farm nieuws.
Het schijnt dat Danny eindelijk, na 7 jaar, een contract getekend heeft met het Waterschap. Mocht dit echt zo zijn dan kan ik ook eindelijk mijn farm plan afmaken. Hopelijk deze zomer 2020.
Trouwens het hele project loopt officieel af op 1july 2020.

Bedankt Ruud, dit laatste onderdeel moet je me nog eens uitleggen.

Dinsdag, 29. Oktober 2019 - 18:53 Uur
De schadden dreuge..?

De Achterhoekse knipmuts van opoe Eggink is bij Erna in goede handen. Het heeft een ereplaatsje in haar vitrinekast.

In een boekje over Deugden en ondeugden oet den Achterhook van Joop Brens is nog van alles te vinden, zelfs gewoonten van vroeger waar ik nog nooit van gehoord had, maar het gaat dan ook over de omgeving van Eibergen. Om de betekenis te snappen van de uitdrukking: ‘He’j de schadden al dreuge?’, kun je het volgende stukje lezen. Deze Joop Brens had het trouwens van zijn schoonvader G.H. Iliohan die land, volk en geschiedenis van de Achterhoek een warm hart toe droeg.

Om geen direct blauwtje te kunnen lopen bij een meisje werd er door de jongeman een schadde (een plagge) uit het veen gestoken en die werd bij het huis van het voorwerp van zijn liefde neegelegd en stelde zich dan verdekt op. Kwam het meisje dan naar buiten om de schadde mee naar binnen te nemen, dan zat het goed en kon hij tijdens de kermis met haar uit. Dat was in vroeger tijd het enige vertier. Liet ze de schadde echter liggen en gooide ze er een emmer water over dan wist hij dat het niks werd. In het eerste geval had hij ‘de schadd’n dreuge’. ‘s Avonds na de kermis werd voor de ouders van het meisje een kandijkoek meegebracht. Maar… was deze jongeman nu echt meegevallen, was het ‘de ware Jacob’ en geen dooie diender? Dat zou hij gauw merken. Voor het afscheid werden er nl pannenkoeken met spek gebakken. Wanneer de stukjes spek een insnijding hadden waardoor ze tijdens het bakken vaneen weken, wist hij dat hij niet meer terug hoefde te komen. Waren de plakjes spek gaaf, dan werd hij de volgende zondag verwacht. Een taal zonder woorden. De echte ouderwetse Achterhoeker heeft dan ook geen psychiater nodig, want zijn stelregel is: ’Mien gedachten bunt mien kammerö. (Mijn gedachten zijn m’n vrienden) Een goede vriend is als een psychiater, je kunt er alles mee bepraten.


Zondag, 27. Oktober 2019 - 15:57 Uur
Herinnering aan de Haar

Geen idee op welke plek dit plaatje gehangen heeft op De Haar. Toen ik vroeger uit huis ging mocht ik deze reproductie meenemen en heeft lang een plekje gehad ergens aan de muur. Op de achterkant had ik geschreven: Ter herinnering aan de Haar. Het deed me altijd denken aan de jaren dat opoe voor ons zorgde nadat vader Hendrik Jan overleed en mama zo verdrietig was.
Gisteren vond ik het terug tussen de fotoboeken. Het lijstje had het lange tijd geleden al begeven. Maar wegdoen… nee dat kan ik niet. Ik ga gewoon bij Het Goed eens kijken naar een passend lijstje.

Oudere bijdrage

Aanmelden