Weblog2

Vrijdag, 12. Juli 2019 - 17:37 Uur
De administratie

Vooruit, nu een verhaal uit het boek 'Uit het leven van een Achterhoekse in Drenthe' met o.a deze foto...:

De administratie op "De Boomgaard" was een regelmatig terugkerende klus. Uiteindelijk ging het hele zaakje wel naar het boekhoudbureau, maar je moet in- en uitgaven natuurlijk wel bijhouden. Nou.... dat gebeurde aan het door ome Hendrik, de meubelmaker, getimmerde eikenhouten bureau. De rimpels in pa's voorhoofd waren dan erg diep. Hij keek er heel ernstig bij en likte voor hij schreef altijd even aan zijn potlood. Gekke gewoonte. Telkens kwam er dan zo'n kuchje en: "Coba, ik bunne 400 gulden kwiet. De boel klopt niet. Dat mot gewoon in de huushollinge op egaon wean".
Mama stond vaak in de deuropening om adviezen te geven òf tegengas. Want pa was altijd geld kwijt. Z'n kasgeld klopte meestal niet. En dat zou dan in de huishouding zijn gaan zitten. Maar mama wist zeker dat dat niet kon en zij ging de uitgaven die er geweest waren op bedrijfsgebied allemaal na. "He'j de smid soms al betaald" of "He'j dat geld van dee pinke al ehad". Nee ze wist zeker dat haar huishouding het verschil niet had veroorzaakt. Uiteindelijk kwamen ze er altijd uit. Mama was een echte boerin. Ze leefde helemaal mee. De varkens voeren en de kalveren wetteren was haar taak en dat deed ze met liefde. Wanneer er een koe moest kalven leefde ze zo met die koe mee dat ze er bijna handenwringend voor op en neer liep van de keuken naar de stal.
"t Arme beest, Hein is 't kalf d'r al, Hein mo'j warm en kold water hemm'n. Hein za'k een betje zolt brengen", wanneer het kalf wat slapjes leek. En wanneer het wat lang duurde: "Za'k Lettink mor belln?".
In Boer zoekt Vrouw was ooit een vrouw uit de stad te gast op een varkensboerderij bij boer Gerard. Toen ze de varkens hoorde schreeuwen was ze zó geschrokken. Ze moet haast gedacht hebben dat ze vermoord werden, want zo'n geluid komt er wel uit wanneer ze gevoerd worden. Als ik terugdenk...zie ik ze weer al schreeuwend boven het schot uit kijken met hun slimme oogjes. Ja...nu weet ze ook waar de uitdrukking: hij schreeuwt als een mager varken ..vandaan komt.
Het bureau stond lang op dezelfde plek... bij Johan en Joke, maar ik zag geen potloodje meer liggen. Het gaatje van de punaise, waarmee het prentje van opa met de tekst: "My times are in Your hand" vastgeprikt was, was nog te zien!

Woensdag, 10. Juli 2019 - 15:33 Uur
Hoo 't vrogger was

Ik kan t niet laóten… as ik disse prachtige roodbonte beeste in de weie zee lopen, zie 'k de stal op de delle van vrogger weer veur mien waor de 10 roodbonte melkbeeste mooi op een rieje stonnen en waor a-j dee malende bekken van de beeste en het gerinkel van de kettingen heuren met zo noe en dan zon tevraene gebul van een koe.
Pa von de beeste met meer wit dan rood in de vacht maor niks…. ‘Dat bunt net verkens’ zei e dan. As zon kalf geboren was, was Anton gauw klaor met schetsen. Van ieder kiesken werd altied een schets emaakt. Op zo’n veurgeteikend kalf in 't kalverbuuksken teikenen hee de speciale vlekken van dat kalf in. Noe hebt ze allemaole van die vreselijke flappen in de oorne um ze een betjen uut mekare te können hollen.
Anton kwam wel vaker, want hee was ok monsternemmer. Met zo’n klein metbusken aan ‘n langen stok haaln e ens in de zovölle tied, ik mene um de veertien dagen, een monster van elken koe veur ‘t vetgehalte. En veur de winter as de beeste naar binnen gingen mossen alle konten van de beeste escheerd wodden. Zo bleven ze schoner. Daor kwam Anton ok veur. Mama bekek Anton met grote ogen toen den bi-j zon gelegenheid zien hemp uuttrok en zei efkes later bi-j ons in de kökken:’Den Anton hef meer haor op de rugge as op de kop’.
An de andere kante van de delle was in ‘n hoek een peerdenstal, waor later Teun de stier nog in hef estaon en daornäöst waarn de kalverhökke en tegen ‘t veurhuus an de wc met een lange gang en een holten zitting over de volle breedte met ‘n gat èn deksel. Toen wie-j op De Boomgaard kwammen wonen beston het wc papier nog uut veerkante stukskes krantepapier, maor daor kwam toen gauw verandering in. Ik was as kind stikbenauwd veur heuiwagens, zo neumen ik dee grote spinneköppe met vleugels, die daor vake op de mure zatten.

Ieder jaor kwam d’r een grote schoonmaak als de beeste weer naor de weie waarn. De hele delle en de stal werden een dag onder water ezet um alle smeer lös te weken. En dan… ja dan werd er eschrobd töt alles schone was. De muur’n werden ewit en ‘t onderste stuk kreeg zon zwatte glimmende laoge teerverve. Heel vrogger wedden ok de ruutjes van de stal nog met blauwsel inesmeerd tegen de vleegen. Ik bedenke mie-j dat opoe uut Mossel ens kwam en iets zei aover dat blauwsel dat ‘r nog neet op zat. Mama veulen dat as kritiek, wet ik nog. Daor heel ze niet van. Wee wel?
foto: Willem en Janna Bijenhof (Wildenborch) onder de koe
Meer verhalen, (meest in het Nederlands) zijn te lezen in 'Uit het leven van een Achterhoekse in Drenthe' te bestellen à 23,95 - www.hettysite.nl of hetty@hettysite.nl

Dinsdag, 9. Juli 2019 - 17:49 Uur
Van klompen tot kangaroos 10- Tijd

Rick had gelijk afgelopen zondag toen de wedstrijd Nederland- Amerika werd gespeeld, zo zei Ruud.. Met Victoria is er 8 uur verschil. In Nederland lopen we 8 uur achter. Het was dus nachtwerk voor neef Ruud in Down Under, maar hij had het er voor over. Hij praat ons even bij wat tijdzones betreft.
In een groot land als Australië wordt het ingewikkeld met de tijdzones.
Hier in Australië hebben we officieel 3 tijdzones:
West Australië - Perth – 2uur
South Australië Adelaide - 0,30 uur
Victoria, New South Wales en Queensland 0 UUR
New Zeeland- Auckland +2 uur.
Helaas, het bij verzetten van de zomertijden zijn de data in Nederland en Australië verschillend!
Om het nog moeilijker hier te maken heeft Queensland besloten om niet meer mee te doen aan de zomertijd.
Zo hebben gedurende de zomer Melbourne en Sydney dezelfde tijd, maar in Brisbane + 1 uur..
En met NZ erbij zijn er open handelsrelaties, maar met sport kijken op de tv wordt het voor de mensen niet erg gemakkelijk gemaakt.
Het kijken naar de binnenkomst van de Tour de France is dan ook weer nachtwerk voor neef Ruud.

Zaterdag, 6. Juli 2019 - 15:30 Uur
Van klompen tot kangaroos 9 - Trix de kelpie

Trix is de kelpie van Ruud in Zuid Australië. Het is een in Australië erkend hondenras. Nee, Trix is niet echt getraind als werkhond maar is daarom niet minder. Ze is een vriendelijke hond.
Ruud vertelde dat er twee soorten kelpies zijn. De ene soort wordt voor schapen gebruikt en de andere juist voor cattle. De oorsprong van dit ras is niet helemaal duidelijk. Ze werden meegebracht uit Schotland en er werd verder mee gefokt. Niemand kende dit soort totdat een boer eens zijn paard ruilde voor een kelpie. Lang werd gedacht dat ze gekruist waren met de Australische dingo want daar lijken ze uiterlijk wel erg op, maar niet qua persoonlijkheid en karakter.
Maar deze theorie klopt niet. Een Australische professor in de genetica heeft DNA onderzoek verricht in de oudste kelpie resten van Victoria maar heeft geen bewijs gevonden dat wijst op verwantschap met dingo’s.
Een getrainde hond kost daar wel tussen de 3000 en 10.000 Australische dollars. Dat trainen is een hele klus en daar is Ruud nooit aan begonnen. Hij houdt van zijn vriendelijke Trix zoals ze is.
Men zegt op de grote farms 1 goede kelpie vervangt 1 farmhand, zo besluit Ruud.
Ooit zagen we tijdens onze droomreis door Nieuw Zeeland een demonstratie van soorten schapen en als kers op de taart kwam er ineens een kelpie te voorschijn die zo over de ruggen van de schapen liep. Toch wel een ander soort drijver dan de ons bekende bordercollies.
Op dit moment staan alle koeien droog bij Ruud en wachten tot eind augustus voor de kalveren geboren worden en er weer melk is. Wat dat betreft is het een rustige tijd voor Ruud, tijd om te herstellen van zijn heupoperatie dat wonderbaarlijk goed verloopt en eind juli de tweede al gaat gebeuren. Hij kan niet wachten.
Intussen verveelt hij zich echt niet als sportliefhebber met de finale van de Oranjevrouwen voor de boeg en de Tour de France.

Zaterdag, 29. Juni 2019 - 14:30 Uur
Petrus en Paulus

Vandaag is het 29 juni, de dag van de H Petrus en Paulus. Op het Medler waren de bewoners R.K. Vader Hein is op een boerderij achter het kasteel opgegroeid waar vader Eggink tuinman was, net als zus Aaltje en broertje Wimke. Wimke is jammer genoeg overleden aan een longontsteking nadat hij door het ijs was gezakt. Maar wat heeft die dag van de H Petrus en Paulus hiermee te maken, zul je denken.
Opoe uit Mossel, de moeder van vader Hein, vertelde me eens dat ze blij waren dat Hein op 26 juni 1914 geboren was en niet de 29e want dan had hun oudste zoon Petrus of Paulus moeten heten. Zoveel invloed had het als je onder het kasteel woonde. Je kunt je dat tegenwoordig niet meer voorstellen. Hein was al gepromoveerd tot paardenknecht. Hij kon goed met paarden omgaan, dat is altijd gebleven. Maar onder een heer van een kasteel wonen was niet zijn ding. Toen er een mogelijkheid was om voor zichzelf te beginnen deed hij dat. Ik heb begrepen dat het ontzag dat je toen voor de kasteelheer had nu niet meer nodig is en dan worden ook de voordelen opgenoemd. Vooral de kinderen herinneren zich vaak de gezellige bijeenkomsten met Kerst, maar daar heb ik vader Hein nooit over gehoord.

foto: Waarschijnlijk op een zondagmiddag, ik denk 1954/55. Opoe en opa Bijenhof links op de foto. Vader Hein naast zijn moeder opoe Eggink uit Mossel. De hele familie Aartsen was paraat, oom Sjoerd neemt de foto. Dankzij dat vierkante zwarte boxje hebben wij wij toch een aantal leuke familiekiekjes
En ook haar kleindochters uit Mossel, Anneke en Hermientje, zijn er bij. Het zou maar zo de 40e verjaardag kunnen zijn van vader Hein.

Oudere bijdrage

Aanmelden