Weblog2

Vrijdag, 16. Augustus 2019 - 09:55 Uur
Van klompen tot kangaroos 14

Wie krijgt dat nu toegestuurd: een bedankkaart voor 2 nieuwe heupen? Dat kreeg het hipteam in Bendigo dat neef Ruud in korte tijd van twee nieuwe heupen voorzag. Het herstel na de eerste operatie verliep erg snel. De tweede iets langzamer maar Ruud is er heel blij mee. Zijn leven als farmer in Victoria ziet er weer heel anders uit. Hij kan weer vooruit met zijn melkvee. Op 1 september wordt er weer melk geleverd nadat de koeien hun kalf hebben gekregen en er weer volop melk is.
Het is even anders dan hier. Voor de controle in Rochester was hij 3 uren reistijd kwijt voor een controlebezoekje van 10 minuten. Meteen maar even boodschappen ingeslagen in Echuca. Het kaartje van Victoria begin ik al te kennen.
Voor de volgende controle kreeg hij het voor elkaar dat het telefonisch kon. Hij is nu druk met kalvende koeien, melken, kalveren voeren, irrigeren en inkuilen.
Zo maakte hij op een zondag een mooie rit door de Mallee, de graanstreek in het noorden van Victoria met een oppervlakte zo groot als Nederland. Het zag er goed uit, de boeren zijn tevreden maar ze hopen wel op regen deze maand. Over de grens in New South Wales en Queensland blijft het droog en is alles kaal.
Door de Mallee staan overal oude, niet meer gebruikte grote betonnen graansilo’s. Om toeristen te trekken hebben dorpsbewoners besloten om deze silo’s op te schilderen met plaatselijke onderwerpen, personen of dieren. Het werkt..... toeristen stoppen er voor lunch, koffie enz.
Deze foto is van de graansilo in Rochester (dit ligt niet in Mallee)
Afgebeeld is de squirrel glider en de ander is de azure king fisher met vis.(Vrij vertaald een Australische. vliegende eekhoorn en een blauwe ijsvogel.)
Nog wat nieuws van de eigen farm.
Volgende week worden de vaarzen gevriesbrand. Zij krijgen een nummer op de kont.
Verder gaan de droge koeien op het Feedpad, waar hij ze bijvoert met stro, hooi en graan tot het afkalven.
Wegens de onzekerheid met hoeveel water, hooi, enz. zijn de prijzen voor melkkoeien redelijk. Voor melkvaarzen eigenlijk veel te laag, het dekt de opfokkosten van de laatste 2 jaar niet!

Met dank aan Ruud Bruger, melkveehouder in Noord Victoria

Zaterdag, 10. Augustus 2019 - 13:09 Uur
Sjoerd Aartsen

Aan het eind van zijn carrière als kleermaker maakte Henk Braakhekke nog een paar foto's van Sjoerd Aartsen in zijn eigen kleermakerij die zo lekker naar stoffen en krijt rook. Opvolger neef Hans Aartsen is al ingewerkt en Sjoerds rechterhand Harry is er natuurlijk ook bij.
Wanneer er een verjaardag van de kinderen werd gevierd met vriendjes en vriendinnetjes was dat altijd op zaterdagmiddag want dan kon het feest onder de enthousiaste leiding van tante Aart hier gehouden worden. Ik denk dat het de 9e of 10e verjaardag van Gerke was dat wij allemaal op een rij zaten en elkaar niet aan mochten kijken. Tante Aart had de wind er altijd goed onder, streng maar rechtvaardig, maar op een leuke manier. Tante Aart vertelde een spannend verhaal en wij moesten haar bewegingen nadoen. Allemaal hadden we een bordje in de hand gekregen. En als tante Aart met haar vinger een kringetje maakte onder het bord en daarna op verschillende plekken op ons gezicht, deden wij mee: voorhoofd, wangen, neus en kin.
Toen het verhaal uit was mochten we elkaar weer aankijken. Consternatie en lachen.... We hadden allemaal roetvegen op ons gezicht. Ik voelde me voor de gek gehouden en weet het waarschijnlijk daarom nog steeds!

Met dank aan Henk Braakhekke.

Dinsdag, 6. Augustus 2019 - 16:38 Uur
Een eeuw geleden....

Het lijkt een eeuw geleden dat wij, Diny en ik, op de Boomgaard gingen wonen toen onze moeder in 1950 met vader Hein trouwde. Opoe en opa Bijenhof verhuisden mee vanaf de Haar naar de Boomgaard in Linde en ons nieuwe leventje begon.
Behalve de veranderingen wat betreft de weg naar school die aan zienlijk langer was en de buurt waarin we nu woonden, waren het ook de familie gelegenheden waar we nu bij waren gaan horen. Zo maakten we binnen een paar jaar vier boerenbruiloften mee. De bruiloft van Ome Gert en tante Dine Kornegoor is me het duidelijkst bijgebleven. Dine was een zus van Hanna waar vader Hein mee getrouwd was en die overleden was.
Ik denk dat dat vooral kwam door het feest dat ’s avonds op de deel van hun boerderij het Hissink werd gegeven. Later zou ik er meer meemaken maar nooit op de deel van een boerderij. Die avond hoorde ik voor het eerst: ‘Zij leven hoog, zij leven hoog’ zingen. Dat was het moment dat de buren tijdens de polonaise in het geweer kwamen en de bruid en de bruidegom op stoelen zetten en ophesen. Zo werden ze rondgedragen. Dan kwam het moment : ‘En de bruidegom durft zijn bruidje niet te kussen… falderalderiere’, enz. Dan moest meteen het tegendeel bewezen worden. Op deze foto werd in de Wildenborch een boerenbruiloft nagespeeld door de Wildenborchse toneelvereniging. Neef Reini zie ik rechts de rol van een buurman spelen.
Maar het bijzondere wat me van de bruiloft van Gert en Dine Kornegoor bij is gebleven is dat ze met z’n tweeën werden rondgedragen op de kruiwagen.

Foto: Henk Braakhekke.

Vrijdag, 2. Augustus 2019 - 11:43 Uur
Van klompen tot kangaroos 13

Net voor zijn 2e heupoperatie ging Ruud naar een Clearing sale, een soort boedelverkoop, 130 km verderop in Woodstock richting Melbourne.
Wanneer een boer wegens leeftijd, gezondheid, financiële stress of dood er mee stopt wordt letterlijk alles openbaar verkocht.
De boer zet al zijn spullen van dozen en moeren, boormachine tot tractor en machines in lange rijen uit op een weiland. Daar is hij dagen mee bezig.
Dan komt het in de krant en op de radio.
De hele buurt komt kijken, praten, bieden en kopen. Een lege schuur of de kantine van de plaatselijke sportvereniging is het tijdelijk kantoor voor de veilingmeester. Daar kun je ook terecht voor koffie, lunch, hamburgers enz. voor hun club. Afhankelijk van de omstandigheden, de boer of het weer is het gezellig.
De veilingmeester loopt langs de spullen en verkoopt het aan de hoogste bieder. Dat gaat met een nummer net als hier. Na afloop betaal je dan met cheque of credit kaart.
Dat laatste was grappig, vertelde Ruud. Wegens de slechte satellietverbinding moest de assistente regelmatig de schuur uitlopen en het apparaat met creditkaart een paar minuten in de lucht houden voor een betere satelliet ontvangst!
Hij had een leuke dag en een goed koopje.
Bij dat beeld van die assistente met dat apparaat met creditkaart dat ze in de lucht moest houden moest Ruud denken aan die grote radioschotelantenne in Parkes.
Wisten jullie dat? Parkes in New South Wales, Australië, heeft de grootste en sterkste radioschotel antenne van de wereld. Ze doen er niks anders dan luisteren of ze marsmannetjes kunnen horen.. Geen grapje hoor, meldt Ruud. Het trekt veel toeristen
Tijdens de eerste maanlanding was dit kleine dorp in NSW een belangrijke schakel in het succes van Apollo 11. Na de eerste minuten van de maanlanding ontving Parkes alle signalen van Neil Armstrong en stuurde die door naar Houston USA.

Donderdag, 1. Augustus 2019 - 19:10 Uur
Van klompen tot kangaroos 12

‘Hold oe stille’, was de kreet van pa in de jaren 50 als het weerbericht tussen de middag op de radio kwam. Hij keek ook wel naar de lucht maar de weersvoorspellingen van de KNMI waren heilig voor hem.
Intussen heeft de buienradar het overgenomen en op dit moment regent het hier lekker, hebben we er lang naar verlangd.
Ook in Australië zijn de boeren afhankelijk van het weer en de regen die er valt. In Victoria waar neef Ruud woont heeft het deze winter, ja daar is het winter, regelmatig geregend. Ze hopen op meer want de zomers zijn er droog en warm. Zelf beregent hij zijn land in voor- en najaar.
Hij meldde dat het verder noordelijk in de outback van Queensland en New South Wales kurkdroog is.
Dorpen en steden zijn al ,of komen zonder water te zitten de komende maanden. Melktankwagens brengen water naar hen toe.
Kinderen op kleuter scholen leren wanneer ze de wc mogen spoelen en wanneer niet.!
Het triest is voor de boeren daar, meldt Ruud, de kans om nog wat gras te groeien, mocht het gaan regenen, wordt almaar kleiner. We weten wat de gemiddelde temperatuur en regenval is voor de volgende 12 weken. Daarna is het zomer, droog en heet.
Dus de boeren zijn en blijven aangewezen om weer voor een heel jaar voer te kopen. Hij denkt dat veel boeren dan hun laatste schapen of vleeskoeien zullen verkopen!
De prijzen voor schapen en lammeren zijn fantastisch.
De beste lammeren brengen $350 op de markt. Alles gaat weg voor export vnl. USA.
Voor de Australische consument wordt het erg duur vlees in de supermarkt.
En dit zal niet gauw veranderen omdat het totaal aantal schapen blijft zakken wegens de droogte!
Met dank aan Ruud Bruger

Oudere bijdrage

Aanmelden