Weblog2

Maandag, 12. Maart 2018 - 10:28 Uur
De cullevator

Opa benoemde het al in zijn dagboekje toen hij in 1932 bij Herman en Nettie verbleef en meehielp op de farm: de 'cullevator'. Hier zie je ome Jan, zoals we hem kennen met alpinopet, in actie met zelfs drie paarden ervoor. Zou één van de drie Nellie zijn?
Ik denk dat opa dit idee ook meegebracht heeft voor hun eigen boerenbedrijf. De aarde wordt minder diep omgewoeld dan met ploegen. Ik heb vader Hein nooit met een cultivator in de weer gezien, alleen met ploeg en eg.
Opa ging ook mais verbouwen, terwijl dat vroeger bij ons nog niet erg gebruikelijk was. Daar kwamen nogal fazanten op af wat opa op het idee bracht van een vangkooi, maar daar weet Joop misschien meer van.
Die mais kwam hier pas toen er een maiskneuzer was en de mais als veevoer ingekuild werd.

Zaterdag, 3. Maart 2018 - 22:57 Uur
Boskamp- 1929

Ik vind zomaar nog een aardige foto van de Boskamp, een familie plaatje. Hendrik Jan staat bij het hoofd van het paard en zo te zien wordt op deze manier even de melk naar het kruispunt gebracht waar het opgehaald zal worden.
Moet je zien hoe het paard provisorisch aangespannen is voor deze gelegenheid. Bram staat er voor en Mies en Jan rechts.

Vrijdag, 23. Februari 2018 - 10:48 Uur
Jan en Jantjen

Er zijn van die foto's die een bepaalde verbondenheid weergeven. Ik zie het hier in deze foto van Ome Jan en tante Jantjen, een prachtig stel. Samen aardappels poten. Jan heeft nog heel wat haar en Jantje een sjaal of doek om het hoofd. Ze draagt klompen met een leertje, zo krijg je geen eelt op de wreef.
Elk jaar zie ik hier de grote aardappelpootmachine langs komen en in het najaar een enorme rooimachine. Niks geen teken van verbondenheid meer. Dat zal nu op een andere manier blijken.
Andere tijden.

Vrijdag, 16. Februari 2018 - 11:33 Uur
Gerrit Voortman als getuige

Hier blijkt dat Gerrit met name die dag een belangrijke functie had.

Vrijdag, 16. Februari 2018 - 11:32 Uur
Gerrit en Hanna

Hier zitten Gerrit en Hanna op een prominente plaats achter het bruidspaar.

Oudere bijdrage

Aanmelden